The Voice oF Malaysian

The Voice oF haNgpa...

Saturday, April 2, 2011

makan untuk hidup...

sejak 2 mejak ney memang bz sikit.. pasal byk sgt masalah dalam dunia ney.. yg akhirat  pun ada gak.. hermm.. so x actice la sgt memblog.. so this time tgh tgu kawan pick aku nak ajak keluar tgk wayang katanya.. time hujung2 study ney susah sikit aku nk kuar sal xde duit.. dah kering ney.. tpi sbb mmber yg ajak aku ney da kerja.. so aku nak pau jer lah mlm ney..  sementara tggu. perut pun lapar.. nak mengalas perut time2 tgh sengket.. aku ada satu port rahsia unutk berjimat...

asalnya tempat ney mmg tempat peberet member aku dulu si ADLI atau lbh dikenali sbgai sabah.. dulu aku selalu kutuk dia makan kat sini, tpi sekarng aku lak makan kat sini.. hahaha... sbb ney port untuk org da xde duit nak makan... kenapa pilih tempat ney sbb jimat dan berpatutan.. biola da sengket ney la makanna yg utama untuk mengisi perut kosong.. maklum lah student lah katakan...  herm....

jadi saper xde duit nak makan dan ddk area dekat dgn aku, bole la try... MENU UTAMA: NASI LEMAK or NASI GORENG... HARGA: RM1.oo sebungkus.... LOKASI: apartment putri padang jawa..

terima kasih lah kat makcik ney sbb jual makanan murah2... ssh nak cari nasi lemak rm1 sekarang... aku lau beli 2 bungkus kompem kenyang.... balik umah minum air suam... tapi lau rasa duit ada lebih sikit bole tapau air milo dia... milo ais baru RM1.5o.... tpi minum dgn air suam dah la...  

berjimat cermat amalan mulia.. :)

Monday, March 28, 2011

ok ke x ok.. tpi rasa cam nak urut badan jer..

ok ok ok, tadi rasa cam ok jer.. terus gi batu cave, nk hantar kete sbb kete x ok,  ok masa dah kat bengkel, ada kedai cina sebeblah(kedai makan), ramai org lak tu.. aku tanya pomen tu.. ok ker makan kat sini, ramai org dtg cam ok jer.. pomen tu jwb.. klu ko cina ok kot, tpi lau melayu x ok lah aku rasa..  owhhhh.... ok lah, nk dijadikan cerita. ada srg cina ney tegur aku, dia ckp bahasa dia... aku cakap lah "aku tak faham" pastu dia cakap lagi bahasa dia... dia macam nak sampaikan sesuatu.. puas aku pk pk sal mende apa... pastu ok lah.. malas aku layan... lantak ko la.. dia pun cam ok jer lepas aku x layan.. so ok lah samapai sini jer lah cite nye...


ok tambah lagi, lepas beberapa minit aku tgk berbijik2 bas... bawak pelancong dari cina.. ok lagi sekali aku tanya pomen... ramai betul pelancong dari cina dtg makan kat sini.. pastu pomen tu ckp ok lah tu.... tpi yg x ok nya.. aku tgk pelancong yg dtg tu semer dah x berapa nak ok(tua2 semer)...

ok, terdetik aku nk tanya, mana yg muda2 ???? herm.. ok biarkan jer lah dulu .. mls nak pk...  ok ddk lah!! sappppppp... (amik paper baca) "LAGI PUSAT URUTAN DISERBU" warga cina (yg ok okk) antara yg ditangkap atas permit melancong.. owh.. patut lahh.. kejap jer dah terjawab soalan aku tadi.. ok lah... tunggu sampai kete siap... so... ok bole balik...

Sunday, March 27, 2011

ini bukan aku!!!!

(pinjam gambar awek aku sat sbg hiasan) hehe..

ok, lately ada jugak  melawat ke beberapa blog org..  tpi aku bkn jenis yg suka m''baca.. so tgk general jer... apa yg aku nmpak.. kebayakan org suka b'cerita pasal sumthing.. so aku try la jugak untuk kali ney jer... 

so subjek pilihan aku hari ney pasal perempuan... sbb adalah sbb nya kenapa aku pilih tajuk ney nak dijadikan cite.. sbb ramai sgt gadis cantik diluar sana.. tadi masa isi minyak moto, awek naik myvi sikit punya la chun.. aku dah park sebelah dia... cam x wujud jer aku dibuatnya.. letih sengih srg2..  :)

ok pendek kan cite, kenapa aku tgk perempuan chun.. sbb aku nak yg chun.. tpi bkn aku srg jer... semer lelaki pun nak... kenapa???

hang pi lah tanya mana2 laki, nak girlfriend mcm mana? sure depa jwb nak awek yg cantik, kadang2 laki yg x kacak pun berangan nak awek yg cantik... time jln sama2 pegang tgn nmpak sebijik cam beauty and the beast, tapi nak peduli apa... yg penting "dia ada awek chun"  rasa diri tu macho dpt awek cantik cam Lisa Surihani... (aku suka lisa)... tpi mende ney normal.. ada 2 suara yg akan ckp.. kompem laki ney kaya sbb muka x kacak awek cun... lagi satu... kompem pakai ubat guna2.. hermmmm....

ok, tau x kenapa lelaki nak awek yg cun??? abis tu yg x cun macam mana??? ok lagi sekali, aku rasa lah kan munkin disbbkan olh beberapa pandangan sisi aku... 

Untuk Tayangan Umum
Sebenarnya lelaki yang tak berapa handsome ni kalau dah dapat awek yang cun melecun dorang rasa sangat bangga. Sebab bukan mudah nak dapat  yang betul-betul cun. Kalau boleh nak berkepit dua puluh empat jam bertenggek atas moto , kasi semua orang tengok awek dia. Ada yang puji lagi lah kembang hidung si pakwe. Awek cun pulak untung sebab dorang akan di tatang bagai minyak yang penuh oleh pakwe mereka.

Untuk Capai Cita-cita Yang Ditanam Pada Zaman Kecik-kecik Dulu
sebagai kaum adam, kami akan pasang angan-angan dan cita2 nak dapatkan bidadari sejak dari kecik lagi. Jadi, kami akan memulakan misi memburu awek cun sehingga dapat. Andai ada awek yang tak berapa cun minat dekat diaorg, pasti tak akan dilayan.(tapi aku x macam ney) haha..

Nak Tepati Pemilihan Calon Isteri Mengikut Islam
Yang ni lelaki ramai ingat macam mana nak cari perempuan mengikut Islam. Yang pertamanya dipilih melalui rupa paras , keturunan, harta dan akhir sekali agama. Tapi yang peliknya, tiga lagi ciri-ciri lain tak ada pulak lelaki ambik peduli kalau dah jumpa awek cantik. Bagi mereka kalau muka cun tapi perangai tak ok boleh di maafkan. Sampaikan tak nampak langsung kesalahan pada si awek cun.
awek cun: sayang, duit i dah kering la..tapi i nak shopping lagiesok..
pakwe: tak apa. nanti abang bagi sayang cek kosong ye. nanti sayang tulis la berapa sayang nak
awek cun: baiknye abang i ni..sanggup bagi apa saja untuk i
pakwe: untuk u, i akan usahakan sampai dapat walaupun terpaksa gadai nyawa i..
**************

Bagi awek-awek yang tak cun tak payah lah korang cari pakwe jenis macam ni. Buat merana hidup saja. lg pun jgn risau... pakwe cam ney pun x kan cari korang... hehe...

Saturday, March 26, 2011

masih belum sempurna...

kalau x sayang orang lain, sayangilah diri sendiri... jaga kesihatan dan sentiasa bersyukur kerna dilahirkan sempurna.... tpi hidup ney dah tertulis kalau nak jadi . maka jadi lah ia... so aku kira2 dah dekat 2thn 1/2  x active dlm sport.. jog pun x pernah...  ney semer sbb aku mengalami kecederaan di lutut masa main bola.. mende ney penyakit normal bg players bola.. ramai dah star2 mengalami sakit yg sama.. ia nya merupakan kecederaan pada ligament...  so aku pun bole kira cam star gak la.. haha... 

ok dalam bahasa Dr. kecederaan ney berlaku pada ligament lutut kita. biasanya berlaku pada   anterior cruciate ligament. bahasa mudah nya, ligamnt ney cam getah ia akan putus kalau hentakan pada kaki kuat atau kaki kita tertwiss di bahagian lutut.. macam kaki aku sbb tertwiss la.. adoiii!!! sakit mmg x igt dunia..  yang menarik nya kecederaan pada ligament x kan pulih sepenuh nya sendiri.. ia memerlukan surgery..

ok, ney lah dia lutut kita masing2..  kecederaan yg berlaku pada Anterior Cruciate Ligament.. atau femes org panggil ACL... ligament yg kat tgh2 lutut kita tu putus menyebabkan lutut kita xdipegang kuat, so lau dah kene penyakit ney DR akan menasihatkan lakukan surgery.. yg dipanggil ACL RECONS .. (acl reconstruction). dimana, DR akan amik tendon/ligament lain sedikit dan.. bina yg baru.. yg lama tu buang... secara simple la..


macam mana nak tau ligament kita putus ker x??? 
ok biasa DR akan buat Lachman test dulu sebelum buat MRI test..  ney contoh test yg dibuat...

1. The position assumed for the Lachman test of the RIGHT knee. (In the other figures' legends, 'right' and 'left' pertaining to the examiner should be switched when examining the left knee, of course)
2. The right hand grasps the tibia circumferentially, in a position to pull it forward
3. The right thumb is placed on the superior aspect of the tibia
4. The left hand holds the femur to stabilize it
5. The left hand lifts the femur slightly, such that the knee is in 30 degrees of flexion
6. The right hand then pulls the tibia foward to place the ACL under tension.
7. As seen, the ACL (if intact) will resist anterior tibial translation
8. An exaggerated view of a positive Lachman test

ok, bg lutut yg normal bila test ney dilakukan.. llutut kita x kan keluar kedepan terlalu sgt dan akan kembali ke  posisi  asal secepat munkin.. lau sebaliknya..   ok kita tgk kadar kecederaan kita lak..  lutut anda keluar pada grade berapa? keran ia terbahagi kepada 3 tahap..
Grade I: 1-5mm

Grade II: 6-10mm

Grade III: >10mm
tpi DR akan pastikan juga.. ini munkin disebab kan meniscus terkoyak..


ok tiba masa untuk surgery.. yeah!!!! disebab kan aku student uitm so uitm bgi RM10k, untuk cover dia punya cost... aku buat pembedahan di PPUM(pusat perubatan uni malaya) so murah la sikit  tpi lau buat kat  medical central 2 kali ganda cost... sbb cost aku cuma 9k tpi lau buat kat swasta 20k... ok x yah byk cakap.. jom bedah... 

mula2... dia bg O2... ++ sleeping gass.. dalam kiraan 5 aku dah tertido.. so x dpt nak cite apa yg berlaku... jadi berpandukan gambar rajah dibwh jer la  yg cite..



 ini lah keadaan dimana ACL dan meniscus yg rosak..

Arthroscopic ACL knee surgery, set-up for acl reconstruction (Image Credit: Seif Medical Graphics)
antara bahan2 yg akan menusuk ke kaki anda




ini gambaran secara ringkas procedure yg dilakukan ketika operate.. 


nak pasang mende ney jer....  dan siap..




ok ney pulak koleksi pic yg aku ada...

persiapan awal, semasa daftar hospital


ney lah budak nya yg nk kene bedah tu..


baju percuma


mmg free saiz... 


sehari sebelum operate.. bosan sgt ddk hospital


dah disuruh berpuasa.. tgu masa jer la... 


say no to food


sumber energy


camera sendiri x dibenarkan bwk masuk dlm bilik operation.. dah siap operate dah ney, senyum jer.. x sakit pun sbb masih dlm bius.. 


cer bukak kain.. alamak... dia pasang kaki robot...


makanan ketika sakit.... 


ok, dah 2 hari kemudian... bkk balutan...


ney la luka nya.. laa... sikit jer... tpi time ney lutut ada denyut2...


hari ke 4.. dah2 la tu.. gi la balik....


fisiotherapy di rumah... beg ais..


fisiotherapy di hospital electrotheraphy



ney la mende alah nya...


sampai sekarang, apa yg aku tulis tajuk kat atas tu.. masih belum sempurna ialah kaki aku.. sbb aku x ley nak aktiff lagii.. lambat sgt,, sbb aku dah sebulan ponteng buat therapy.. so rajin2 kan lah untuk sempurna...







Friday, March 25, 2011

kamen rider kepong.. lawak haha...

hidup tanpa arah tuju, asal cuti jer x tau nak gi mana... xder xtvt sgt dah skrng... bosan2 so layan la cite kamen rider... abis melayan di dingin subuh.. try search kat utube terjumpa video ney.. lawak la jugak kamen rider kat kepong.... yamaha lagenda hahahaha... layannnnnn...

Tuesday, March 15, 2011

it's my day...

 herm... yg ney ptt story bln feb rituh, but since my feb iz my bz month, so i dont have time to cover diz story... ok, 21 feb is my birthday, syukur Alhamdulillah dipanjang kan umur,  so nak cakap terima kasih pada ramai org, 1st my parent sbb melalui proses kasih sayng  wujud nya aku.. 2nd to che hawa bt harun (http://www.facebook.com/profile.php?id=1701354917) sbb tlg arrange my day, and my buddy yg comes to celeb my day, walau pun buat kecil2.. tq lah... sayang lah korang.. 


cookies monsters cup cake, ok sedikit info disini.. kek ditempah di shah alam, bole call cik zee, 0177908912(home make)  4 hari lepas aku baca paper kosmo ada cover pasal dia. so dia dah femes la sekarng, boleh layari terus blog dia di http://cakes.cent2u.com/category/blog.
wahhh, byk nya.. monster... 

itu lah che hawa, owh, celeb besday kat karok.. dkt ole2 jer.. nama pun da bajet.

ini kawan saya.

tetamu undangan, tq dina,tq yana, tq amy

che hawa makan wazam.. owh terharunya.. haha.. 



so, tq la pada saper yg terlibat dat day.. fasal 23 feb kene hantar final drff thesis, sempat jgk curi sehari untuk chill... 

Wednesday, February 23, 2011

a week weak wit awek.. :)

baru sadar dari tidur, terdengar riuh rendah sorakan segumbulan kecil warga separuh malaysia sedang menyaksikan bola sepak kelayakan olimpik, harimau muda A menentang pakistan.. perh.. x ley blahh.. intro..
bukan apa, baca tajuk pun cam pelik jer.. nak bgi tahu .. tiba jer aku ada masa nak update blog,  minggu ney sgt3 sibuk, day and night aku x tido.. diri rasa cam x terurus gila.. hari2 mengadaap THESIS.. perhhh.. gila.. ney semer sbb kes x buat lansung... dalam satu minggu nak siapkan  5 chapter..  at the 1st mmg malas buat tpi naseb baik ada awek yg baik ati  tolong push...  bg semangat (padahal dia x siap jugak) hahaha..  yg paling bertuah sekali.. SERIBU KETERIMA KASIHAN  kepada SUPERVISA aku yg support dan baik ati.. perhh... klu aku jadi lect... dapat anak buah cam aku.. kompem tendang jer.. tpi dia cool...  siapa ajak gi rumah hidang kan LAKSA LAGI...  super cool... :)


laksa pembakar semangat, hehehe.. laksa yg paling sedap aku  pernah makan. :) sbb lain sikit.. dia ada bubuh nenes.. lau saper nak mkn, bole gi beratur kat sec.11... tpi tu pun klu  dapat la.. :) 

Tuesday, February 15, 2011

TRY THIS..

OK, kali ney mmg sah ada byk masa free, so if siapa rasa dia free boleh try ni:
  1. buka mozilla / google chrome/ explorer/ atau apa2 yg korang pakai untuk baca blog aku ney... comfirm la kan guna internet
  2. then, sila lewati enjin percarian google (google search)
  3. sila tulis / search "google gravity"
  4. then click jer ok... dah keluar result... click pada result...
  5. anda akan dapati google page anda boleh diteraburkan...
  6. untuk kembali normal, clik blk pada words google
  7. ia nya sgt sensetif dgn pergerakan mouse...
cuba la klu percuma.. :)

atau malas sgt nak buat... click terus ke link ini....

Monday, February 14, 2011

montage wedding abg arif & kak izel..


Wedding Highlight Wan Mohd Zariff & Izel Melissa from Azrul Affandi Sobry on Vimeo.

tgh2 berjaga malam buat thesis, terlihat pulak sepupu ku upload montage wedding nya yg baru siap.. layan jugak.. rasa nt kawin nak buat jugak la satu, rasa cam ada video clip sendiri lak... huhuhu... seyes cool... driff dgn kete 180sx depan kak izel then keluar cam hero industan yg tu paling teruja skali..  (nak kawen... nak kawen...) hahahha... 

cubaan video untuk blog baru, adakah ia berfungsi???

video ini diambil semasa melakonkan watak untuk asgmnt. aku jdi bhn cubaan.. quality video agak2 x hd.. video

Maulidur Rasul 12 Rabiulawal 1432 H

nEw tB chaNel

sempena hari baik... byk rancangan ilmiah boleh kita layan..
cari episod 1- 6 (yg tu jer baru upload) boleh lihat fauziah gaus  (cam salah eja jer ) berlakon... :)  hehe...  nak cari tb ney mmg ssh sikit.. sbb ramai pakai astro, so bg pemilik tb berantena boleh la try search, tpi lau mls ssh2.. tgk jer kat laman sesawang. kan mudah... :)