The Voice oF Malaysian

The Voice oF haNgpa...

Saturday, March 26, 2011

masih belum sempurna...

kalau x sayang orang lain, sayangilah diri sendiri... jaga kesihatan dan sentiasa bersyukur kerna dilahirkan sempurna.... tpi hidup ney dah tertulis kalau nak jadi . maka jadi lah ia... so aku kira2 dah dekat 2thn 1/2  x active dlm sport.. jog pun x pernah...  ney semer sbb aku mengalami kecederaan di lutut masa main bola.. mende ney penyakit normal bg players bola.. ramai dah star2 mengalami sakit yg sama.. ia nya merupakan kecederaan pada ligament...  so aku pun bole kira cam star gak la.. haha... 

ok dalam bahasa Dr. kecederaan ney berlaku pada ligament lutut kita. biasanya berlaku pada   anterior cruciate ligament. bahasa mudah nya, ligamnt ney cam getah ia akan putus kalau hentakan pada kaki kuat atau kaki kita tertwiss di bahagian lutut.. macam kaki aku sbb tertwiss la.. adoiii!!! sakit mmg x igt dunia..  yang menarik nya kecederaan pada ligament x kan pulih sepenuh nya sendiri.. ia memerlukan surgery..

ok, ney lah dia lutut kita masing2..  kecederaan yg berlaku pada Anterior Cruciate Ligament.. atau femes org panggil ACL... ligament yg kat tgh2 lutut kita tu putus menyebabkan lutut kita xdipegang kuat, so lau dah kene penyakit ney DR akan menasihatkan lakukan surgery.. yg dipanggil ACL RECONS .. (acl reconstruction). dimana, DR akan amik tendon/ligament lain sedikit dan.. bina yg baru.. yg lama tu buang... secara simple la..


macam mana nak tau ligament kita putus ker x??? 
ok biasa DR akan buat Lachman test dulu sebelum buat MRI test..  ney contoh test yg dibuat...

1. The position assumed for the Lachman test of the RIGHT knee. (In the other figures' legends, 'right' and 'left' pertaining to the examiner should be switched when examining the left knee, of course)
2. The right hand grasps the tibia circumferentially, in a position to pull it forward
3. The right thumb is placed on the superior aspect of the tibia
4. The left hand holds the femur to stabilize it
5. The left hand lifts the femur slightly, such that the knee is in 30 degrees of flexion
6. The right hand then pulls the tibia foward to place the ACL under tension.
7. As seen, the ACL (if intact) will resist anterior tibial translation
8. An exaggerated view of a positive Lachman test

ok, bg lutut yg normal bila test ney dilakukan.. llutut kita x kan keluar kedepan terlalu sgt dan akan kembali ke  posisi  asal secepat munkin.. lau sebaliknya..   ok kita tgk kadar kecederaan kita lak..  lutut anda keluar pada grade berapa? keran ia terbahagi kepada 3 tahap..
Grade I: 1-5mm

Grade II: 6-10mm

Grade III: >10mm
tpi DR akan pastikan juga.. ini munkin disebab kan meniscus terkoyak..


ok tiba masa untuk surgery.. yeah!!!! disebab kan aku student uitm so uitm bgi RM10k, untuk cover dia punya cost... aku buat pembedahan di PPUM(pusat perubatan uni malaya) so murah la sikit  tpi lau buat kat  medical central 2 kali ganda cost... sbb cost aku cuma 9k tpi lau buat kat swasta 20k... ok x yah byk cakap.. jom bedah... 

mula2... dia bg O2... ++ sleeping gass.. dalam kiraan 5 aku dah tertido.. so x dpt nak cite apa yg berlaku... jadi berpandukan gambar rajah dibwh jer la  yg cite..



 ini lah keadaan dimana ACL dan meniscus yg rosak..

Arthroscopic ACL knee surgery, set-up for acl reconstruction (Image Credit: Seif Medical Graphics)
antara bahan2 yg akan menusuk ke kaki anda




ini gambaran secara ringkas procedure yg dilakukan ketika operate.. 


nak pasang mende ney jer....  dan siap..




ok ney pulak koleksi pic yg aku ada...

persiapan awal, semasa daftar hospital


ney lah budak nya yg nk kene bedah tu..


baju percuma


mmg free saiz... 


sehari sebelum operate.. bosan sgt ddk hospital


dah disuruh berpuasa.. tgu masa jer la... 


say no to food


sumber energy


camera sendiri x dibenarkan bwk masuk dlm bilik operation.. dah siap operate dah ney, senyum jer.. x sakit pun sbb masih dlm bius.. 


cer bukak kain.. alamak... dia pasang kaki robot...


makanan ketika sakit.... 


ok, dah 2 hari kemudian... bkk balutan...


ney la luka nya.. laa... sikit jer... tpi time ney lutut ada denyut2...


hari ke 4.. dah2 la tu.. gi la balik....


fisiotherapy di rumah... beg ais..


fisiotherapy di hospital electrotheraphy



ney la mende alah nya...


sampai sekarang, apa yg aku tulis tajuk kat atas tu.. masih belum sempurna ialah kaki aku.. sbb aku x ley nak aktiff lagii.. lambat sgt,, sbb aku dah sebulan ponteng buat therapy.. so rajin2 kan lah untuk sempurna...







7 comments:

  1. Ciannyee...awak...sakitnye sy tgok...sy ni pun next week 5 april nak kne operation gak ni ACL tears & maniscus kat ampang puteri, kes sport le juga game netball...ni yg tgh cri2 info..adoiii!!!!..bila tgok pic2 awak ni, sy umpama tgu masa je nak g serah diri...lepas operation.. bius dah takde sakit dia bleh tahan tak?

    ReplyDelete
  2. ok, 1st skali.. jgn risau.. just pergi dgn rilex2 jer.. Acl reconstruction & maniscus repair ney minor surgery jer... dia punya risk pun rendah.. most org yg da buat operate bole active blk dlm sukan.. ney nak kongsi sikit pengalaman... lepas kene bius, xkan rasa apa2... dah siap operate pun x de rasa apa2 lagi.. cuma munkin malam pertama tu lah yg sukar sikit.. bahagian luka mula berdenyut.. tpi tu semer ok.. dR bole bgi pain killer, x pun lau x tahan bole jer tanya dr. nak mintak injection pain killer... lepas kene dadah tu .. dia amik masa sikit untuk reda.. (tpi x berapa elok untuk badan lau selalu pakai pain killer) so aku jarang mintak.. sbb rasa bole tahan..

    lagi satu tips, pergi buang air dahulu sebelom operate.. penting kosongkan perut dan pundi kencing.. (cer byangkan, lepas operate rasa nak gi tandas) kan susah.. hehe..

    lagi satu tips, lepas operate... dR akn nasihatkan jgn bgn/ddk lepas keluar blk operate dlm masa beberapa jam.. so kene baring jer la.. if u kene bius di tulang spiral belakang.. ia nya bgi elak effect long term untuk tulang belakng kita.. so bila terlalu byk baring, jika terasa sakit dibahagian perut... itu normal..
    air dalam badan dan bius yg masuk ke badan terlalu byk.. so. apa yg perlu buat untuk redakan kesakitan itu... "KENCING" untuk buang semer air yg teperangkap... klu x rasa nak kencing.. mintak kat nurse air.. letak kat perut.. then.. selesai..

    pasal kaki jgn risau.. x sakit pun.. cuma dgr nasihat dr.. klau ada meniscus repair kebiasaan nya dia x kan bgi pijak lantai selama beberapa minggu.. untuk lkes aku 6 week...

    so lau nak apa2 lagi tip, takut aku lupa nak cita ney .. bole jer drop msg kat aku.. :P

    selamat menjalani pembedahan...

    ReplyDelete
  3. Thank's Wazam...share pengalaman...

    Sy sekrg dah pun selamat menjalani pembedahan...dah nak masuk minggu ke3...Apa yg awak critakan tu mmg btul...pape pun kekuatan mental kita kne kuat beserta dgn semangat...tp paling tak tahan bab nak g toilet..leh tahan gak merana nye...mlm lps operation tu mmg sy tak leh tidur..lutut mula brdenyut..nak tak nak amik jugklah dadah tu..kalau x cnfirm x bleh tidur...

    Sekarang ni Alhamdulillah..masuk minggu ke dua kaki sy dah boleh band 75 dgree..dktor pun dah bg stand 50% dpd berat bdn sebenar...semalam sy blik kpg pg mengurut...coz time pas operation ari tu tidur serba x kena..position time tu takleh nak mengereng, meniarap...terlentang je smpai sakit belakang...time urut sy suruh makcik tu urut pelan2 kat tempat operation nk bg urat tak tegang..alhmdulillah...saki baki bengkak surut mlm tu jgk..kaki pun bertambah ringan...dah blh stand kuat la jgk....monday ni pg fisio..kalau di izinkan kalau dah kuat ckit ingt nak test drive kereta, sng nak pg fisio sndri....

    Harap2 sgt ni 1st & last wat ACL...tak sanggup la..expecially pas operation...kat rumah time x da sape jaga lg lah perit smua kne wat sndri...

    awak sekarg macam mana, dah pulih sepenuhnya ke?...

    ReplyDelete
  4. hi there stumbled upon ur blog.. i had the same kind of problem.. and Dr described the same operation procedures.. screw tu dia akan cabut tak bile recontructed ligaments dah kuat?

    ReplyDelete
  5. lama x bkk blog ni... hermm i hope both of u da sehat sepenuhnya.. :)

    ReplyDelete
  6. wazam.. xtahu pulak u ada kne oprate last year.. huhu.. tp ni dh sehat kan... bagus la.. ^^

    ReplyDelete
  7. as salam.. saya athirah.. saya mengalami situation yg sama dgn wazam.. saya pom pelajar uitm shah alam gak right know.. just to ask u.. mcm mane awk apply utk dpt 10k for ur operation tue yea? hopefully u can reply my msj... btw u can add me at my fb acc for some details conversation... i xtaw nak cntct u camne.. this is my fb acc athirah nordin (simple_sk8tergirlz@yahoo.com).. hope u can add me.. thanks..

    ReplyDelete